SKŁADNIKI
- 540 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 galaretki owocowe, - kolory np. truskawkowa i agrestowa (w moim przypadku)
- 500 ml przegotowanej, gorącej wody
- owoce np. mandarynki, kiwi i maliny
dodatkowo: konfitura truskawkowa nisko słodzona i kolorowy maczek o smaku owocowym DELECTA tutti frutti
PRZYGOTOWANIE
- Dwie galaretki (zieloną i czerwoną) rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić.
- Do naczynia wlać 270 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego i ubić na sztywno za pomocą motylka - 1 min/ obr. 4. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę (czerwoną) do naczynia i ubijać - 2 min/ obr. 4.
- Masę przełożyć do pucharków i włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje na pierwszą warstwę dajemy po łyżeczce konfitury i rozprowadzamy w miarę równomiernie.
- Tak samo postąpić z drugą galaretką (zieloną) i wlać na pierwszą warstwę ptasiego mleczka. Włożyć do lodówki.
- Gdy masa stężeje ułożyć na niej owoce.
Fajny pomysł na deser ;)
OdpowiedzUsuń