SKŁADNIKI
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 700 g kapusty kiszonej +sok
- 2 marchewki
- por
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka suszonej papryki jalapenos
- cebula
- 200 g boczku surowego wędzonego
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz z sokiem, por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając.
I taki jest najlepszy.
OdpowiedzUsuń