7 stycznia 2015

Kapuśniak na żeberkach


SKŁADNIKI
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 700 g kapusty kiszonej +sok
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej papryki jalapenos 
  • cebula
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz



Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz z sokiem, por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając. 




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...