19 stycznia 2015

Domowe masło kokosowe


Idealne do:
  • Do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło.
  • Do smażenia i pieczenia ciast. Nadaje potrawom delikatny kokosowy posmak. 
Wzmacnia system odpornościowy, pomaga przy grypie, zapaleniu wątroby, cukrzycę. Normalizuje poziom cukru we krwi, jest niezbędny w dietach odchudzających. Pomaga zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wzmacnia zęby i kości.

200 g wiórek kokosowych cena około 3-4 zł
cukier trzcinowy 300 g- 4 zł

Do zrobienia masła potrzebowałam jedynie 2 łyżek cukru.

185 g Masła Kokosowego z firmy AROMATIKA kosztuje aż 31 zł - stanowczo za drogi interes.

Ja zapełniłam słoiczek o pojemności  200 g.




SKŁADNIKI:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego


Do misy malaksera dodajemy składniki i miksujemy. Raz szybko raz wolno. Mnie ta zabawa zajęła 35 minut. 







18 komentarzy:

  1. Musi smakować nieziemsko! Jeden z moich ulubionych smaków - jadłabym pewnie łyżeczką xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie łączy się z waflami ryżowymi :)

      Usuń
  2. Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietne masło, jestem ciekawa do czego je wykorzystasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do orzechowej tarty :) przepis już na blogu :)

      Usuń
  4. Hihi, takie słodkie zabawy to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być zwykły mikser?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam jak podano w przepisie, niestety nie utarło się :( miksowałam więcej niż godzinę .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak pracuje Twój sprzęt. Ja robiłam raz pulsacyjne a potem szybko. Chodzi o to aby tam w środku się zrobiło ciepło. No nie jest to łatwa zabawa :(
      Należy tez pamiętać, że jak w przypadku oleju kokosowego masełko przybiera twarda konsystencją. Aby było płynne należy ogrzać lekko słoik.

      Usuń
  7. Tylko po co ten cukier? Neutralizuje większość zdrowotnego działania oleju kokosowego... a cukier trzcinowy to wciąż cukier:-( kokos sam w sobie jest delikatnie słodki. I olej kokosowy, czyli najlepsza i najczystsza forma - organiczny, zimnotłoczony to kooszt ok 25zł za 400g. A w wiórkach kokosowych trzeba uważać na siarkę, którą często dają jako konserwant...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie? :) nie unikam w diecie cukru, nie mam obsesji. 400g to dla mnie ogromne opakowanie. To co zrobiłam wtedy mam do teraz a nawet pół słoiczka nie zeszło jeszcze. Głównie dodaję po troszkę do małych omlecików dla synka. Olej kokosowy posiadam ten z firmy KTC (najpopularniejszy i w miarę łatwo dostępny) i bardzo często używam.

      Usuń
    2. Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie chodzi o obsesję używania bądź nie cukru w diecie ze względu na jego kaloryczność, ale o jego szkodliwość. Naprawdę nie warto, a jest masa zdrowszych zamienników (melasy, syropy, ksylitol itp). I olej KTC jest rafinowany niestety a więc pozbawiony najlepszych właściwości:-(
      Abstrachując, bardzo fajny blog:-) pozdrawiam:-)

      Usuń
  8. A nie lepiej po prostu zmiksować cały kokos (bez skorupy)? A więc razem ze słodkim mleczkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne można. Jednak kiedyś znalazłam ten przepis i w końcu postanowiłam go zrobić.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...