Idealne do:
- Do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło.
- Do smażenia i pieczenia ciast. Nadaje potrawom delikatny kokosowy posmak.
Wzmacnia system odpornościowy, pomaga przy grypie, zapaleniu wątroby, cukrzycę. Normalizuje poziom cukru we krwi, jest niezbędny w dietach odchudzających. Pomaga zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wzmacnia zęby i kości.
200 g wiórek kokosowych cena około 3-4 zł
cukier trzcinowy 300 g- 4 zł
Do zrobienia masła potrzebowałam jedynie 2 łyżek cukru.
185 g Masła Kokosowego z firmy AROMATIKA kosztuje aż 31 zł - stanowczo za drogi interes.
Ja zapełniłam słoiczek o pojemności 200 g.
SKŁADNIKI:
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
Do misy malaksera dodajemy składniki i miksujemy. Raz szybko raz wolno. Mnie ta zabawa zajęła 35 minut.
Fajny pomysł:))
OdpowiedzUsuńMusi smakować nieziemsko! Jeden z moich ulubionych smaków - jadłabym pewnie łyżeczką xD
OdpowiedzUsuńIdealnie łączy się z waflami ryżowymi :)
UsuńWygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńswietne masło, jestem ciekawa do czego je wykorzystasz :)
OdpowiedzUsuńDo orzechowej tarty :) przepis już na blogu :)
UsuńHihi, takie słodkie zabawy to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńCzy może być zwykły mikser?
OdpowiedzUsuńJasne.
UsuńZrobiłam jak podano w przepisie, niestety nie utarło się :( miksowałam więcej niż godzinę .
OdpowiedzUsuńNie wiem jak pracuje Twój sprzęt. Ja robiłam raz pulsacyjne a potem szybko. Chodzi o to aby tam w środku się zrobiło ciepło. No nie jest to łatwa zabawa :(
UsuńNależy tez pamiętać, że jak w przypadku oleju kokosowego masełko przybiera twarda konsystencją. Aby było płynne należy ogrzać lekko słoik.
Super pomysł :) Brawo !
OdpowiedzUsuńsuperrr na pewno wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńTylko po co ten cukier? Neutralizuje większość zdrowotnego działania oleju kokosowego... a cukier trzcinowy to wciąż cukier:-( kokos sam w sobie jest delikatnie słodki. I olej kokosowy, czyli najlepsza i najczystsza forma - organiczny, zimnotłoczony to kooszt ok 25zł za 400g. A w wiórkach kokosowych trzeba uważać na siarkę, którą często dają jako konserwant...
OdpowiedzUsuńA czemu nie? :) nie unikam w diecie cukru, nie mam obsesji. 400g to dla mnie ogromne opakowanie. To co zrobiłam wtedy mam do teraz a nawet pół słoiczka nie zeszło jeszcze. Głównie dodaję po troszkę do małych omlecików dla synka. Olej kokosowy posiadam ten z firmy KTC (najpopularniejszy i w miarę łatwo dostępny) i bardzo często używam.
UsuńProszę mnie źle nie zrozumieć, nie chodzi o obsesję używania bądź nie cukru w diecie ze względu na jego kaloryczność, ale o jego szkodliwość. Naprawdę nie warto, a jest masa zdrowszych zamienników (melasy, syropy, ksylitol itp). I olej KTC jest rafinowany niestety a więc pozbawiony najlepszych właściwości:-(
UsuńAbstrachując, bardzo fajny blog:-) pozdrawiam:-)
A nie lepiej po prostu zmiksować cały kokos (bez skorupy)? A więc razem ze słodkim mleczkiem?
OdpowiedzUsuńZapewne można. Jednak kiedyś znalazłam ten przepis i w końcu postanowiłam go zrobić.
Usuń