7 sierpnia 2015

Pieczony boczek



SKŁADNIKI:

  • 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki)
  • 2 pomidory malinowe
  • 500 g bobu



  • 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska
  • dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu
  • łyżka oleju ryżowego


PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej strony.
Pomidory pokroić w plasterki. 



Gotowanie bobu krok po kroku:

Zanim przystąpimy do gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny i twardy, ma gładką skórkę i przyjemnie pachnie. Nie ma na nim żadnych plamek.

Bób - gotowanie: ciąg dalszy. Po przepłukaniu warzywa do gotującej się wody dodajemy płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg) do smaku. Bób doprawiamy łyżeczką soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej wody!).

Gotowanie młodego bobu nie powinno przekraczać 15 minut (należy uważać, by się nie rozgotował). Jak rozpoznać dobrze ugotowany bób? Gotowanie tej rośliny powinno zakończyć się pomarszczoną skórką! Dłużej trzeba przyrządzać stary bób. Gotowanie należy wtedy wydłużyć nawet do 30-50 minut. Uważajmy, by go nie rozgotowywać, bo wówczas traci swoje cenne właściwości odżywcze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...