SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti MALMA
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach jak tuńczyk)
- 1 papryczka chilli
- 1 mała cebula
- łyżka masła
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM
- 1 średni bakłażan
- 4 świeże pomidory
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chilli
- mieszanka ziół włoskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE SOSU
Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan, pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według zaleceń producenta. Na patelni roztopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki chilli, oliwki i odsączone kalmary. Podsmażamy około 7 minut. Dodajemy sos np. 2 szklanki i dodajemy makaron. Sos ma się połączyć z makaronem. Danie świetnie smakuje na gorąco, oraz na zimno. Pełni smaku doda odrobina parmezanu i świeżej bazylii.
Nie ma jak makaron z aromatycznym sosem. :)
OdpowiedzUsuń