14 września 2016

Spaghetti śródziemnomorskie



SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti MALMA
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach jak tuńczyk)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła


SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM


  • 1 średni bakłażan
  • 4  świeże pomidory
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • mieszanka ziół włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE SOSU

Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy i siekamy. Na patelni  rozgrzewamy  4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan,  pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować według zaleceń producenta. Na patelni roztopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki chilli, oliwki i odsączone kalmary. Podsmażamy około 7 minut. Dodajemy sos np. 2 szklanki i dodajemy makaron. Sos ma się połączyć z makaronem. Danie świetnie smakuje na gorąco, oraz na zimno. Pełni smaku doda odrobina parmezanu i świeżej bazylii. 





Pora na pomidora! Danie inspirowane podróżą 2

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...