31 maja 2016

Sernik na zimno - Thermomix TM 5



Składniki na spód:
  • 1 opakowanie hitów lub innych ciasteczek z kremem
  • 1/2 opakowania herbatników
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka masła orzechowego (tudzież kremu)




Sposób przygotowania:

Ciasteczka ręcznie rozkruszyć i dodać do misy thermomixa. Nastawić czas 15 sekund i 10 obrotów. Pyłek ciasteczkowy przesypać do miski. Następnie do misy dodać masło i krem. Nastawić czas 1 minuta, temperatura 80 stopni i ilość obrotów 2. Zalać tym ciasteczka i wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Wyłożyć nią tortownicę (22-24 cm). Odstawić do lodówki.

Ciasteczka można również zmielić mikserem lub blenderem. Wtedy masło z kremem rozpuścić w garnuszku :)

Składniki ma masę sernikową:
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego o smaku waniliowym (możecie użyć dowolnego smaku, ja wolę tradycyjnie użyć waniliowego)
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • truskawki i jeżyny do dekoracji


Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 kubka), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietanę i cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4. Dodać serek homogenizowany w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia się składników 2 minuty/obr.4. Zdjąć motylek. Na sam koniec należy dodać przestudzoną żelatynę dokładnie zmiksować 1 minuta/obr 10. Masę przelać od razu do tortownicy. Udekorować truskawkami i jeżynami. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...