23 maja 2016

Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym



SKŁADNIKI:
  • 1 kg sera twarogowego (zmielonego)
  • 4 jajka
  • 300 g chałwy
  • 1/2 szklanki espresso
  • 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 1 minuta i 10 obrotów. Miałam pewność, że powstania mi gładka masa bez grudek.

Ja robię serniki bez spodów. Ten sernik powstał z połączenia obu przepisów. Jeden znajdziecie na stronie www.delektujemy.pl a drugi w książce zwycięzcy Master Cheff'a Damian Kordas :) 

Masę przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180*C i pieczemy przez godzinę. 

Sernik udekorowałam dodatkowo musem z miksowanych mrożonych truskawek z dodatkiem cukru. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 2 minuty i zaczęłam stopniowo zwiększać obroty aż doszłam do maksimum. 











3 komentarze:

  1. Myślałam,że to sernik na zimno.Też robiłam chałwowy właśnie i uwielbiam ten smak.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...