18 grudnia 2014

Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki- pokroić w kostkę
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 4 garści fasolki szparagowej
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól himalajska 
  • 2 garści czarnych oliwek bez pestek
  • 3/4 szklanki wody
  • 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao
  • 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao

Przygotowanie:
Mięso nacieramy posiekana drobno szalotką i czosnkiem. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na dość dużej patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...