Na pomysł wpadłam oglądając program na TVN Style "SZCZYPTA SMAKU" KLIK
Składniki na kotleciki:
- 500 g mięsa wołowego
- garść liści szpinaku- drobno posiekany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- garść kaszki kukurydzianej
- drobno posiekana szalotka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 łyżka wędzonej papryki
- utarty ser dojrzewający kolumb
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Formujemy na male kotleciki. Obtaczamy z płatkach owsianych uprzednio zmiksowanych. Smażymy na oliwie.
Składniki na sos:
- 3 puszki całych pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula- drobno posiekana
- posiekany drobno pęczek szczypiorki
- 2 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 marynowane papryczki pepperoni- posiekane
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie wrzucamy posiekaną cebulę. Dodajemy zawartość puszek. I pozostała reszta składników. Na małym ogniu pod przykryciem gotujemy około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i bazylią.
Smacznego !!!
Smaczna propozycja na pyszny obiad. Myślę, że każdego zadowoli :)
OdpowiedzUsuń