***
Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego.
***
MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia technologiczne, takie jak na przykład system klasy ERP.
Źródło: http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/msm-monki-wdrozyly-system-infor-m3,114560.html
SKŁADNIKI:
- 6 placków tortilli
- 150 g kremowego serka topionego MSM Mońki
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g plastrów łososia wędzonego
- 2 spore garści jarmużu
- 2 spore garści rukoli
- 4 posiekany pomidory suszone
PRZYGOTOWANIE:
Każdy placek tortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę.
Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów. Serki topione dostępne są w opakowaniach 100 g oraz w miniczteropaku 4 x 25 g.
Oczywiście. Serek o wyjątkowo kremowej konsystencji, delikatnym śmietankowym smaku i gładki jak aksamit. Taki właśnie jest ten serek. No i to opakowanie :) które zdecydowanie wyróżnia je na sklepowych półkach.
MSM w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych i najprężniej rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, że produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Stała współpraca z dostawcami mleka doprowadziła do podniesienia jakości pozyskiwanego surowca. Obecnie 97% mleka skupowana jest w klasie ekstra i to właśnie, w połączeniu najnowocześniejszą technologią, pozwala uzyskiwać znakomitą jakość wszystkich produktów.
Duże nakłady inwestycyjne w ostatnich latach spowodowały, że firma jest ciągle rozbudowywana i unowocześniana. Zakład został między innymi wyposażony w automatyczną linię do produkcji serów dojrzewających, z wydajnością do 600 tysięcy litrów mleka na dobę.
W roku 2010 firma uruchomiła nową linię produkcyjną do plasterkowania serów i pakowania ich w opakowania typu "otwórz - zamknij", co pozwoliło na poszerzenie asortymentu Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. Dynamiczne zarządzanie zakładem pozwala skutecznie konkurować MSM w Mońkach zarówno na rynku krajowym i zagranicznym. Produkowany asortyment charakteryzuje się bardzo wysokimi walorami smakowymi, jest najwyższej jakości, a co za tym idzie, znajduje uznanie licznej grupy konsumentów.
Źródło: http://www.msm-monki.pl/o,firmie/
***
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego z pełnego ziarna
- 6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla)
- 3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki
- 2 łyżki masła
- keczup (opcjonalnie)
- 3 plasterki pomidora
- świeży lubczyk
Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na górze położyć lubczyk, pieczarkę i pomidorka.
Smacznego!
Gouda to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna.
Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki.
Źródło: KLIK
Wysoka jakość w poręcznej formie
Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Dzięki temu rozwiązaniu sery można wielokrotnie otwierać bez obawy, że utracą swoją świeżość, a co za tym idzie – wyjątkowe walory smakowe. Forma plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki w plenerze.
Źródło: KLIK
***
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- garść posiekana jarmużu
- garść posiekanych suszonych pomidorków koktajlowych
- garść sera żółtego aldamer MSM Mońki
- garść obranego ugotowanego bobu
- garść posiekanej cebuli
- garść posiekanej papryki
- garść posiekanego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem.
Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe.
***
SKŁADNIKI:
- 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk
- 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki
- 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę)
- 4 plasterki sera morskiego MSM Mońki
- 12 suszonych pomidorków koktajlowych
Jarmuż do smaku i dekoracji :)
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile (klik) i (klik). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować jarmużem.
Morski MSM Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak. Charakteryzuje się miękkim, sprężystym miąższem usianym niewielkimi oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.
Źródło: Klik
***
Składniki na stripsy jak z KFC:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
Ciasto (panierka z KFC):
- 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe)
- 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie)
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion chilli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i musztardy w proszku
Dodatkowo do smażenia 1 litr oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego typu Edam MSM Mońki. Dodały one jeszcze lepszego smaku :)
Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Wyjątkowy aromat zawdzięcza wykorzystaniu wysokiej jakości składników i kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Miłego dnia.