Ten sernik można potraktować jako wyśmienitą przystawkę na przyjęcie.
Coś jakby warzywny pasztecik.
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera twarogowego (już zmielonego na sernik)
- 4 jajka
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki)
- 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki)
- 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni.
Wszystkie składniki włóż do misy thermomixa/ lub miksera/malaksera.
Zmiksuj je na najwyższych obrotach przez kilka minut.
Przelej masę do formy, ja użyłam w tym przypadku tych silikonowych.
Wyszły mi z tego 3 foremki o wymiarach 29 x 9 cm.
Piecz przez około 60 minut.
Możecie podawać taki sernik z chrzanem, ćwikłą :)
Lub jak ja ozdobić przed podaniem jarmużem i skropić octem balsamicznym (kremowym).
Wow, naprawdę super to wygląda. Nie jadłam jeszcze nic podobnego, ale jestem pozytywnie nastawiona na to!
OdpowiedzUsuńLiczę na ponowny komentarz :) po wykonaniu przepisu.
Usuń