SKŁADNIKI
- 100 g rukoli
- 100 g kolorowych pomidorków
- 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane)
- 3 małe oscypki owcze
- 100 g szynki jamon curado
PRZYGOTOWANIE:
Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć.
Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę.
Oscypki pokrój w kostkę.
Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół.
Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem.
SKŁADNIKI na sos do sałatki:
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą i musztardą (po dodaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos.
Oscypek chodzi za mną już od dłuższego czasu! Sałatka pyszna!
OdpowiedzUsuń:) uwielbiam oscypki :D
Usuń