SKŁADNIKI:
- 1 kg sera twarogowego (zmielonego)
- 4 jajka
- 300 g chałwy
- 1/2 szklanki espresso
- 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 1 minuta i 10 obrotów. Miałam pewność, że powstania mi gładka masa bez grudek.
Ja robię serniki bez spodów. Ten sernik powstał z połączenia obu przepisów. Jeden znajdziecie na stronie www.delektujemy.pl a drugi w książce zwycięzcy Master Cheff'a Damian Kordas :)
Masę przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180*C i pieczemy przez godzinę.
Sernik udekorowałam dodatkowo musem z miksowanych mrożonych truskawek z dodatkiem cukru. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 2 minuty i zaczęłam stopniowo zwiększać obroty aż doszłam do maksimum.
Myślałam,że to sernik na zimno.Też robiłam chałwowy właśnie i uwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuńWyglada super! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńWłaśnie skończył się piec. Ladnie urósł ten sernik ale jak już wyłączyłam piekarnik to opadł. Nigdy ciasta mi nie wychodzą i nie umiem piec ale mam nadzieje, że mimo że ipadło to będzie dobre.
OdpowiedzUsuń