SKŁADNIKI:
- 150 g jarmużu
- 100 g rukoli
- 1 jabłko
- 190 g jogurtu pitnego
- 350 g twarogu mielonego
- 2 żółtka
- 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej
- 1 miarka kazeiny
- 5 tabletek słodzika
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj jabłko i zalej jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę. 1 min/ obr. 10.
Przełóż do blaszki (keksówka) i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Na wierzch dodałam pomarańczową konfiturę z firmy ETERNO.
STOSOWANIE:
Jako zagęstnik i substancja żelująca
Poniżej 0,25 g/kg: Napoje mleczne fermentowane, aromatyzowane z dodatkami smakowymi
Poniżej 2 g/kg: Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane z naturalnymi dodatkami smakowymi. Musztarda.
Poniżej 3 g/kg: Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe
Poniżej 5 g/kg: Sosy pomidorowe. Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy.
Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne.
Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione
Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane
Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych
Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie. Koncentraty obiadowe, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru. Zabielacze do napojów. Kawa rozpuszczalna z zabielaczem.
Jako emulgator i stabilizator
Poniżej 10 g/kg: Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
Według potrzeby: Napoje bezalkoholowe oraz owocowe z cząstkami owoców.
Łał, to dopiero zaskakujące ciacho!
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis, bardzo oryginalny i ciekawy
OdpowiedzUsuń