Strony

15 lipca 2014

Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie

Składniki:
  • 2 ośmiornice 
  • 10 mini świeżych kalmarów
  • 500 g krewetek królewskich w pancerzach
  • 300 g mieszanki owocow morza
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 200 g sera feta
  • 250 g oliwek zielonych bez pestek
  • 250 g oliwek czarnych bez pestek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 6 ząbków młodego polskiego czosnku
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaczków
  • sól czosnkowa
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki garam masala
  • pieprz
  • roszpunka
  • 2 litry wody
  •  włoszczyzna świeża i z młodych warzyw
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca



Przygotowanie:

Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami. Krewetki i kalmary max 30 sekund zanurzamy we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy macki ośmiornicy tak aby poskręcały się one, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik. Blaszkę lub brytfankę (te specjalne do grillowania) lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozpalonego już grilla z pokrywą co da nam możliwość grillowania z termoobiegiem. Grillujemy 45-60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i grillujemy jeszcze tak z 20 minut przy czym pierwsza połowa pod pokrywka druga już bez. na koniec obficie posypując rozkruszonym serem feta.

Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.










Smacznego !!!

zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Oj nie jestem zwolennikiem owoców moża, ale te się prezentują zachęcajaco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś mnie przerażały i obrzydzały.
      jednak zjawiła się osoba, która zrobiła tak pyszne, że po pierwszym kęsie się zakochałam.

      Usuń
  2. Dziękuję za trzymanie kciuków:) udało się, jedziemy razem na warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...