Strony

16 grudnia 2015

Mleczna pianka - Thermomix TM 5



SKŁADNIKI
  • 540 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 galaretki owocowe, - kolory np. truskawkowa i agrestowa (w moim przypadku)
  • 500 ml przegotowanej, gorącej wody 
  • owoce np. mandarynki, kiwi i maliny


dodatkowo: konfitura truskawkowa nisko słodzona i kolorowy maczek o smaku owocowym DELECTA tutti frutti

PRZYGOTOWANIE
  1. Dwie galaretki (zieloną i czerwoną) rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić.
  2. Do naczynia wlać 270 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego i ubić na sztywno za pomocą motylka - 1 min/ obr. 4. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę (czerwoną) do naczynia i ubijać - 2 min/ obr. 4.
  3. Masę przełożyć do pucharków i włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje na pierwszą warstwę dajemy po łyżeczce konfitury i rozprowadzamy w miarę równomiernie.
  4. Tak samo postąpić z drugą galaretką (zieloną) i wlać na pierwszą warstwę ptasiego mleczka. Włożyć do lodówki.
  5. Gdy masa stężeje ułożyć na niej owoce.












2 komentarze:

  1. Super deser – prosty, kolorowy i pewnie robi świetne wrażenie na stole. Takie warstwowe słodkości zawsze mają w sobie coś efektownego, mimo że przygotowanie jest naprawdę nieskomplikowane. Ja ostatnio zacząłem trochę bardziej eksperymentować z odżywianiem i różnymi stylami diety – nawet takimi, które na pierwszy rzut oka wydają się dalekie od deserów. Ciekawym przykładem jest dieta keto – tam też da się znaleźć słodkie rozwiązania, tylko w innej odsłonie, bardziej oparte na zdrowych tłuszczach i alternatywnych słodzikach.

    Świetny wpis – fajnie, że pokazujesz takie domowe i szybkie inspiracje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...