Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
- porcja rosołowa
 - 1 cebula
 - por
 - 3 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 1/4 selera
 - natka kopru
 - natka pietruszki
 - ziele angielskie
 - liście laurowe
 - czosnek (5 ząbków obrane)
 - 1 czubata łyżka cząbru
 - 1 czubata łyżka lubczyku
 
- 5-6 dużych marchewek
 
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut. 
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo  doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach. 
- 1 filet z łososia około 300-400 g
 - 1 łyżka bazyliowego pesto
 - 3 ząbki czosnku
 - zmielone suszone pomidory
 - sól himalajska
 - mielone chilli
 
Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół.
ślinotok :P
OdpowiedzUsuń