20 czerwca 2017

Tort urodzinowy mocno czekoladowy






Składniki na tortownicę 22-24 cm

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 35g mąki ziemniaczanej
  • 160g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu).  Przekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko upić :) ja użyłam wiśniówki.


Składniki na krem:

  • 250 g śmietany kremowki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody
  • + 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej


Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.


Składniki na konfiturę w wiśni:
  • 1 kg wiśni,
  • 1 kg cukru



Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka, którą powinnaś zdejmować. Kiedy wiśnie będą szkliste, przełóż je wraz z gorącym syropem do słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa!



A teraz składamy:


  1. Blaty wysmaruj powidłami. Następnie kremem czekoladowym.
  2. Pamiętaj nakładaj blat na blat :).
  3. Z pozostałej masy wysmaruj resztę tortu.
  4. Jako, że nie mam do tego specjalnych łopatek i deseczek zrobiłam to gumową łyżką.
  5. Polewa to (gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).
  6. Dodałam też na wierzch ulubione słodkości.


To nie jest dietetyczny przepis- to cholerna bomba kaloryczna !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...