20 lutego 2017

Czas na MAKARON



Makaron to obowiązkowa pozycja w menu sportowców, bo zawiera mnóstwo energetycznych węglowodanów i wartościowego białka. Makarony są bogate w żelazo i witaminy z grupy B, które uczestniczą w produkcji energii i budowaniu mięśni.

Tutaj dowiesz się jaką pastę jeść i kiedy, żeby trenować z włoskim temperamentem.



NAJLEPSZA PORA



Po makaron z pełnego ziarna sięgaj najpóźniej 2 godziny przed wysiłkiem. Wtedy też najlepszym dodatkiem będzie chuda ryba. Unikaj natomiast dodatków warzywnych i nadmiaru oliwy, bo mogą zalegać w brzuchu jeszcze na treningu. Tłusty łosoś w zestawieniu ze zwykłym makaronem lepiej sprawi się 2 godziny po wysiłku.







DLA AKTYWNYCH
Według naukowców błonnik z mąki sojowej wpływa na obniżenie wagi, BMI i złego cholesterolu. Makaron gryczany to z kolei najbogatsze źródło lizyny, która pomaga odbudowywać mikrouszkodzenia w mięśniach. Gryka dostarcza też manganu, dzięki któremu enzymy zmieniają jedzenie w energię na czas treningu. 



BEZ PSZENICY

Porcja makaronu orkiszowego jest mniej kaloryczna niż tego z pszenicy, ale zawiera też gluten. Makaron ryżowy brązowy ma podobną wartość odżywczą jak pełnoziarnisty, al jego białko nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów (w odróżnieniu od sojowego), dlatego warto go łączyć z warzywami strączkowymi, rybami lub mięsem. 


SEMOLINA

To mąka o bursztynowym kolorze z bardzo wartościowego ziarna pszenicy durum (zawiera najwięcej białka). W połączeniu z wodą tworzy słynną włoską pastę. Jeżeli do tego semolina, z której powstał makaron, jest pełnoziarnista, zabezpiecza zapasy energii na długo. Gotuj go al dente (tak, by stawiał lekki opór pod zębami).


JAJECZNY

W odróżnieniu od włoskiej pasty, oprócz mąki i wody zawiera także jajka- czasem w proszku. Bywa też, że swój żółty kolor zawdzięcza barwnikom. Takie kluski sprawdzają się zaraz po treningu, bo to szybka porcja węglowodanów. Żeby zadbać o ich optymalną proporcję do białek (4:1), przyrządź go z kawałkiem piersi z kurczaka. 


Sięgnij do moich przepisów z poniższych kategorii:


Wspaniałe przepisy z użyciem makaronów Malma



http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/08/paczka-niespodzianka-od-tan-viet.html

http://claudittemisscooking.blogspot.com/search/label/Makarony?updated-max=2015-08-28T12:30:00%2B02:00&max-results=20&start=9&by-date=false



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Spożywam wyłącznie makaron razowy i gryczany który ma specyficzny smak, ale jak najbardziej korzystny dla całej potrawy. W sklepach jest teraz obecnie taki wybór wśród producentów, że każdy znajdzie coś dla siebie. I bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog bowiem nie wiedziałam o zasadzie 2 godzin spożywania makaronu przed wysiłkiem - będę się starać o tym pamiętać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedza zebrana na podstawie porad dietetyków i odpowiednich magazynów plus porady męża :)

      Usuń
  3. Według mnie dzisiaj najbardziej ważna w motoryzacji jest ekonomiczność danego samochodu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :)
      dziękuję za wizytę na blogu :) Jednak chyba komentarz nie jest do mojego wpisu :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...