30 maja 2016

Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem


SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
1 duża papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

SKŁADNIKI NA GULASZ
500 g mięsa wołowego gulaszowego
1 papryka czerwona
250 g pieczarek
4 ogórki kiszone
1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
1 litr wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT i czas 10 minut. Zamknąć pokrywę. W tym czasie mięsko nam się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko z cebulą. Potem dodać pozostałe składniki, zalać woda i dusić pod przykryciem aż do momentu kiedy mięsko stanie się delikatne i miękkie. 


2 komentarze:

  1. łooł, ostatnimi czasy jadłem coś takiego kiedyś w hotele w warszawie i zastanawiałem się jako smakosz- jak coś takiego zrobić. Na wpis ten trafiłem całkowicie przypadkowo, co najlepsze- już zabieram się za gotowanie, dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...