19 grudnia 2015

Duszona cielęcina z grzybami



SKŁADNIKI:

  • 500 g karczku cielęcego
  • 40 g suszonych maślaków (lub 800 g pieczarek świeżych jeżeli to danie dla dzieci)
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego




PRZYGOTOWANIE:

Mięso natrzeć przyprawami i  odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić na kawałki jak do gulaszu. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu wyłowić mięsko a wywar zmiksować na gładką konsystencję (tak powstanie nam ekstra sos). 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...