Strony

24 listopada 2015

TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem


PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel)

SKŁADNIKI: 

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 350 g cukru drobnego do wypieków (ja użyłam trzcinowego- zmiksowałam go na cukier puder)
  • łyżeczka białego octu winnego (ja miałam tylko jabłkowy)
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (ja użyłam ziemniaczanej)
  • opcjonalnie dodatkowo 1 łyżeczka kakao


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastawić na 170*C z funkcją grzania góra i dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na kich okręgi o średnicy 21 cm. (Ja odrysowałam mały talerz). Do miksera wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez minutę. Potem zmniejszyć obroty i stopniowo minuta po minucie dodać po łyżce cukru. Dalej miksować do uzyskania błyszczącej i gęstej piany. Teraz dalej miksować i dodawać stopniowo skrobię i ocet. UWAGA !!! ja dodałam łyżeczkę kakao aby beza uzyskała taki ciemniejszy kolor. Miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Masę wyłożyć na papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. 



SOS ORZECHOWO- CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 2 garści orzeszków ziemnych (nie solonych i nie prażonych) - zmiksować na pył
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru


PRZYGOTOWANIE:
I to jest najprościej :).
Orzechy zmiksować 10 sek/ 10 obr.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu thermomixa. Nastawić czas 5 minut. Temperaturę 60 stopni i obroty 6. Proste prawda?
Normalnie to musiałabym zmiksować blenderem i potem podgrzewać.

WYSTUDZIĆ !!!















Moje wypieki. Wielki powrót

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...