5 października 2015

Sos słodko- kwaśny


Na blogu Olgi Smile znalazłam świetny przepis na przepyszny domowy sos słodko- kwaśny. Sama natura zero konserwantów i innych ulepszaczy. Postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać go osobiście. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita. 




SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki- pokroić w słupki
  • 1 czerwona papryka- pokroić w słupki
  • 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop)
  • 1 pomarańcza- wycisnąć sok
  • 2 cytryny- wycisnąć sok
  • 2 cebule czerwone- pokroić w piórka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 1 słoiczek pędów bambusa TaoTao- pokroić w cienkie słupki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

  • makaron ryżowy muszelki TaoTao


PRZYGOTOWANIE:

Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu grzania lub na średnim gazie w zależności jaką macie kuchenkę. Jako, że mam nie za dużego woka i taka pojemność by mi się nie zmieściłam przelałam całość do multicookera (wy możecie do garnka żeliwnego jeśli takowy posiadacie, lub zostańcie przy woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dobrze wymieszać i jeszcze zagotować przez jakieś 3 minuty. Całość podałam z makaronem ryżowym. 







Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) - charakterystyczny w smaku sos do potraw, oryginalnie używany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych, ale popularny na całym świecie.

Sos słodko-kwaśny to marynata przyprawowa sporządzana z wody, cukru, octu ryżowego i drobno siekanych owoców, którą stosuje się do dań o słodko-kwaśnym charakterze, przede wszystkim mięs i ryb. Sprzedawany masowo w sklepach na całym świecie jako produkt gotowy.








Multicooker RMC-M4502E – gwarancja doskonałego rezultatu

Bogactwo programów, ogrzewanie 3D, funkcja opóźnionego startu, odgrzewanie ostygłych potraw – to tylko niektóre walory urządzenia, które uczynią multicooker RMC-M4502E Twoim niezastąpionym pomocnikiem podczas przygotowywania śniadania, obiadu lub kolacji, czy poczęstunku dla gości.

Wegetariański obiad V

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...