19 października 2015

Flaczki wołowe z grzybami



SKŁADNIKI:

  • 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam)
  • 80 g suszonych grzybów
  • 3-4 marchewki 
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 cebule (czosnkowe)
  • 1/4 selera
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owców jałowca
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego lub czerwonego
  • dwie łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu






Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych):

Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie włączam przycisk KEEP WARM.  Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję w kostkę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez 2-3 minuty. Kolejno patelnię zdejmuję z ognia, dodaję trzy rodzaje papryki w proszku i mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat. Odpowiednio podsmażone warzywa przekładam już do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia (program SOUP i czas 30 minut). Doprawiam wedle uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw jeszcze przez 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...