24 lipca 2015

Duszona pręga wołowa z warzywami



SKŁADNIKI:
  • 800 g pręgi wołowej z kością
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka chili cayenne
  • sól i pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE:

Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.


  Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.
  Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin.


Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia:

  • Szyja
  • Łopatka
  • Udziec
  • Goleń
  • Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny)
  • Ogon






1 komentarz:

  1. "preg"...? serio? :D a na hiszpański by Pani przetłumaczyła "los pregos"? :D
    Pozdrawiam,
    Kamila

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...