9 kwietnia 2015

Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem komosy ryżowej(Quinoa).

Quinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.

Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom.

Ziarna komosy przed gotowaniem wypłukać w zimnej bieżącej,(jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie).
Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.
- Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki wody, (do gotowania komosy czerwonej i czarnej używa się mniej płynu);
- Na kaszkę dla dziecka, możemy ugotować komosę w nieco większej ilości wody.
- W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie konieczni,e solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana.
- Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.

Można ją wykorzystywać jako dodatek do codziennych, szybkich dań.

Jak wiecie od Świąt Bożego narodzenia jestem najszczęśliwszą posiadaczką Multicookera REDMOND, którego dostałam w prezencie od swoich rodziców :)

SKŁADNIKI:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól himalajska azjatico do smaku (Azjatico to mieszanka najbardziej charakterystycznych smaków Azji. Całej kompozycji oryginalny smak nadają owoce goji, trawa cytrynowa, imbir oraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g komosy ryżowej




PRZYGOTOWANIE:

Mięso obmyć i oczyścić. Pokroić w kostkę kawałki 1 cm, może troszkę większe. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut.

Pieczarki dokładnie umyć, cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule posiekać. Do misy multicookera dodać olej rzepakowy. Ustawić program FRY VEGETABLES i czas 15 minut. Nie zamykamy pokrywy. Tylko co jakiś czas należy przemieszać pieczarki.




Po upływie czasu smażenia pieczarek, zmieniamy ustawienia na FRY MEAT i czas 20 minut. Po czym dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przemieszać i zamknąć pokrywę. W połowie czasu otworzy i ponownie przemieszać, doprawić lekko solą i pieprzem oraz lubczykiem. Zamknąć pokrywę.




Kiedy czas minie, otworzyć pokrywę i dodać do mięsa jogurt. Przemieszać. następnie dorzucamy posiekaną natkę. Przemieszać. Ustawić program COOK i czas 10 minut. Zamknąć pokrywę.Gdy upłynie czas zawartość misy przelać do osobnego naczynia ponieważ mamy do ugotowania jeszcze komose ryżową.






Komosę należy przygotować według zaleceń producenta. Info na górze posta. W multicookerze ugotowałam ją na ustawieniach COOK- QUICK COOK i czas 25 minut. PO tym czasie komosę odsączyłam poprzez sitko.

Ponownie umieściłam w misie multicookera i dodałam mięso z sosem. Przemieszałam. Ustawiłam program FRY i czas 10 minut. Zamknęłam pokrywę. GOTOWE :)













Komosę i inne super produkty zamówisz tutaj :)

http://www.cosdlazdrowia.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...