21 marca 2015

Szybka zupa z batatami


SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • 1 batat
  • 1 brokuł
  • 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 3 łyżki tabasco
  • 2 czubate łyżki lubczyku
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego
  • 1 płaska łyżka kucharka smak wiosny


PRZYGOTOWANIE:

Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco.
Ustawić program SOUP czas 60 minut.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę batata. Zupę podałam z makaronem tagliatelle z pełnego ziarna.





Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet trzech kilogramów!

Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca, neurodegeneracja). Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Warto zauważyć, że zawartość karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach, czy szpinaku.





Bataty everywhere

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...