6 marca 2015

BIAŁA FASOLA W POMIDORACH I Z INDYCZYMI PULPECIKAMI


W domu remont. jesteśmy do połowy kwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. 

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cebula czerwona (posiekać)
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 350 ml wody
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać)


PULPETY:
  • 750 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 1 posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli himalajskiej
Do misy multicookera przerzucić cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program FRY i czas 5 minut. Podsmażyć. Po upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory i przyprawy. Przemieszać. zamknąć pokrywę. 

W tym czasie zrobić wymieszać mięso z w/w składnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować mięsne kulki i wrzucać do misy. zamknąć i czekać do końca czasu pracy programu. 


Lubicie białą fasolę? 
Jeśli nie, to polubcie !!!
To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje matka ziemia. 
Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. 

Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.

Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą.

Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajdują się duże ilości lizyny. Lizyna jest potrzebna organizmowi do produkcji karnityny. Karnityna z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi. Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze. Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. 

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...