4 lutego 2015

Zupa z wołowiną na słodko-ostro.


SKŁADNIKI:
  • 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm
  • 2 cebule czerwone - posiekać w piórka
  • mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę
  • 1 papryczka chilli- posiekać
  • 1 por w całości
  • 2 ziemniaki- pokroić w kostkę
  • świeżo mielony pieprz i szczypta soli
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 marchewki- pokroić w talarki
  • 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki
  • 1/4 selera - pokroić w kosteczkę
  • 250 g pieczarek- pokroić w plasterki
  • 3 ząbki czosnku- posiekać
  • 1 puszka groszku
  • 1/4 ananasa- pokroić w kostkę
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka owoców jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego
  • 2 litry wody



PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas 60 minut.

Jeżeli gotujesz w garnku to weź dość głęboki garnek i gotuj na średnim ogniu. Tutaj musisz pilnować aby niczego nie przypalić lub tez żeby zupa nie wykipiała. Ważne jest aby gotowała się pod ciągłym przykryciem. Wcześniejsze gotowanie bez multicookera zajmowało mi około 3-4 godzin, aby wołowina była delikatna i miękka. 




















2 komentarze:

  1. Uwielbiam słodko-ostre połączenie smaków :-)
    Powodzenia w konkursie na bloga roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...