2 lutego 2015

Zupa krem z pomidorów


SKŁADNIKI:
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • mielone chilli
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól himalajska do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Do misy multicookera/ do głębokiej patelni wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory*, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy oliwę i zaczynamy smażyć. W multicookerze należny ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Taki sam czas powinien być wystarczający podczas smażenia na patelni. 

*- pomidory dodałam ze skórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito.

Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także porcję rosołową i przyprawy. Przemieszać i dodać zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek).









ZUPA KREM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...