26 stycznia 2015

Wędzonki od taty :)

Mój Tato 



Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.

  • Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.
  • Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.

Centrum dowodzenia



Cuda, cudeńka









3 komentarze:

  1. uwielbiam wedzonki, ale szkoda, ze za duzo ich nie wolno jesc

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszcze...takie pyszności, kojarzą mi się z dzieciństwem

    OdpowiedzUsuń
  3. Tata nie obsuszył wędzonek dobrze przed wędzeniem i dlatego część z nich macie teraz czarną - to nie jest zdrowy kolor wędzenia. To czarne, to zbieranina trujących związków, które wydzielają się z dymu i chętnie kleją się do wilgotnych wędzonek.
    Poleć tacie forum wędzarniczej braci, lub kurs wędzarniczy (fajna weekendowa zabawa dla obojga rodziców), na którym dobrze tłumaczone są zasady zdrowego wędzenia.
    Czuj dym :) Jak to mówią...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...