25 stycznia 2015

Rosołek dla choróbka.


Domowy rosołek to przecudowny wynalazek. Ma on bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to: 
  • błyskawicznie rozgrzewa, 
  • zaspokaja apetyt, 
  • uzupełnia braki składników odżywczych,  
  • leczy. 

Ten jakże aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne.



Wirus czy zatrucie?
Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda bardzo łagodnie i mamy póki co spokój, Postanowiłam troszkę podreperować zdrówko małego i jego brzuszek. Na wszystkie niepożądane dolegliwości najlepszy jest rosołek. Taki cieplutki, taki aromatyczny, taki bogaty w witaminy i rozgrzewający. My dorośli bardzo często zaniedbujemy swój organizm poprzez to, że w ciągu dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem. Mówi się, że te osoby, które starają się regularnie jeść rosół twierdzą, że rzadziej się przeziębiają i chorują na grypę. Ja w to wierzę, ponieważ:
"Gorący rosół to doskonałe lekarstwo na sezonowe infekcje."

A dlaczego?
  • Rosół dostarcza niezbędnych nam składników odżywczych, wzmacniając organizm do walki z chorobą. 
  • Ten wspaniały znany od setek lat bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji. 
  • Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. 
  • Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło.
  • Leczy kaca :) !!!


Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie!



SKŁADNIKI:
  • 1 litr wody
  • 1 mała porcja rosołowa
  • 3 marchewki
  • kawałek pora około 5 cm
  • mała pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (1 garść pokrojonego w kostkę)
  • 3 listki kapusty włoskiej
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnka należy włożyć na początek mięso. Zalać ok. 1-1,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Marchewkę (w plasterki pokroić), ziemniak (w kosteczkę), seler (pokroić w drobną kosteczkę) i pietruszkę obrać. Kapustę i por dokładnie opłukać i pokroić w paseczki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka ziela oraz obrane warzywa. Doprawić lubczykiem, czosnkiem i kurkuma. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby rosół tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej.

Rosołek podałam z makaronem "mini kokardki z pełnego ziarna".









1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...