8 stycznia 2015

Indyjskie kruche ciasteczka


Dzień wolny....
kolejny dzień wolny od pracy. czas by móc znowu nacieszyć się dzieckiem i błogim lenistwem. Pogoda do wyjścia nie zachęca...mróz i deszcz do tego wiatr. Brrrrrrrrr........
Najlepiej to zawinąć się w ciepły szlafroczek kubek gorącej kawy, dla młodego mleko z miodem malinowym. No ale sam ciepły napój to nie wszystko. Ciastko by się przydało :) 



SKŁADNIKI:
mąka pszenna Lubella ja zużyłam około 700 g
4 jajka
4 łyżki miodu (takie aż ociekające)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płaska kardamonu
8 goździków- rozgniotłam w moździerzu i przesiałam przez sitko
1 łyżka płaska sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru 

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 
Zacząć najlepiej tak:
Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę. 
Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka.
Pieczemy 180 stopni 15 minut. 





Bez masła
Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać przepis na super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia zszargałam sobie nerwy bo i wałka do dziś nie ma więc modliłam się żeby butelka z winem nie pękła od ciężaru nacisku :) 















3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...