1 stycznia 2015

Gulasz z Jelenia


SKŁADNIKI:
  • 700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce)
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek

Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa. 
  • 40 g borowików szlachetnych (suszonych)
  • 40 g grzybów mun
Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin. 
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków kiszonych
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka owoców jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatelowej
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 litr wody


PRZYGOTOWANIE:


Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.

Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos.



Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć mięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić do głębokiej patelni z szczelnym zamknięciem pokrywki. Jednak wtedy czas duszenia z pewnością będzie dłuższy coś około 3 do 4 godzin. 


MIĘSO Z JELENIA

  • Smak- Delikatny i lekko słodki.Zapach Swoisty, typowy dla dziczyzny.Kolor Mięso ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej.
  • Przerost tłuszczowy- niewielki
  • Struktura mięsa- Mięso z jelenia jest delikatne, kruche i dość suche. Najbardziej cenionymi częściami tuszy są comber i udziec (stanowiące odpowiednio 15% i 38% całego zwierzęcia). Zwiera stosunkowo mało tłuszczu.
  • Dobre źródło- Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz żelaza.



- Niezbyt często jadamy dziczyznę. Czy to zdrowe mięso?
- Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. W porównaniu z mięsem hodowlanym, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego, który również jest korzystniejszy względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych niż np. mięso wieprzowe. Dzięki temu jest mniej kaloryczna (ok. 115 kcal w 100 g). Ponadto w dziczyźnie znajdziemy zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin.



WAŻNE !!!

Dziczyzna wolna jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy. 



Danie idealne dla dzieci. Oczywiście dziecku podałam gulasz po odłowieniu z niego grzybów. Sam wywar grzybowy nie jest szkodliwy dla dziecka. Żeby jednał złagodzić smak gulaszu, bo chilli zrobiło swoje dodałam na miseczkę dziecka więcej ryżu i łyżeczkę miodu. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach mięsko posmakowało synkowi. To znak, że dziczyzna częściej będzie gościć w naszym domu. 

Miałam obawy, że nie będzie chciał jeść :) a poszły dwie porcje :D 




2 komentarze:

  1. mały degustator potwierdził że warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny sposób na dziczyznę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...