14 listopada 2014

Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa

1. Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:
  • 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
  • 1 cebula
  • por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kawałek białej kapusty
  • 1 główka kalafiora

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. 

Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku.
Całość zmiksowałam blenderem.

Dodatki:
Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i świeżym koperkiem. 

***

2. Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:
  • 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
  • 1 cebula
  • por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kawałek białej kapusty

  • 250 g szpinaku świeżego
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. 

Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku.
Całość zmiksowałam blenderem.

Dodatki:
Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i orzechami włoskimi. 


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...