13 listopada 2014

Kamis. Wygrana w Konkursie e-mieszkanie.pl


Wygrana w konkursie e-mieszkanie.pl

Ale Meksyk! Ale smak
Meksykańska ofensywa w polskiej kuchni właśnie się zaczyna. Kamis wprowadza cztery nowe mieszanki przyprawowe do najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej: Meksykańska zupa z kukurydzy, Tortilla z kurczakiem, Klopsiki w sosie taco, Chili con carne. Wszystkie produkty nadają daniom wyrazisty smak. Dostępne są w wersji limitowanej – na czas jesieni i zimy.
Od 2000 roku w McCormick realizuje pionierski projekt, którego celem jest publikacja pięciu obowiązujących Trendów w Smakach. Pierwszy polski raport Trendy w Smakach został ogłoszony przez markę Kamis w 2013 roku. Raport nie tylko wychwytuje aktualne trendy, ale - poprzez ich popularyzację - wpływa na kierunek rozwoju kuchni we wszystkich zakątkach świata. Wśród pięciu trendów ogłoszonych na 2014 roku jest trend skupiony wokół pełnych słońca smaków kuchni meksykańskiej - Meksykańska ofensywa.
W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Staje się coraz popularniejsza na całym świecie, również w Polsce ma liczne grono zwolenników. Jest wymieniana jako czwarta najbardziej popularna kuchnia w Polsce, m.in. za kuchnią polską i włoską. Zaletami kuchni meksykańskiej jest prostota i wyrazistość. Taki charakterystyczny smak tradycyjnym daniom kuchni meksykańskiej nadają właśnie nowe mieszanki Kamis. Jest to linia dla ludzi szukających inspiracji kulinarnych i tych, którzy chcą poszerzyć paletę smaków; również dla tych, którzy po prostu lubią niebanalne i dobrze przyprawione dania kuchni świata. Na opakowaniach przypraw można znaleźć apetyczne przepisy na meksykańskie dania oparte na łatwo dostępnych składnikach. Mieszanki są oparte na naturalnych ziołach i przyprawach, bez dodatku glutaminianu monosodowego. Jedno opakowanie pozwala przygotować danie dla 4 osób.

1.  CHILLI CON CARNE.
Intensywnie przyprawione mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i fasoli czyli meksykańskie Chili con carne.

Składniki:
Sól, papryka słodka, czosnek, chili – 6,5%, suszone pomidory, kolendra, kminek, cukier, oregano, cebula, aromaty, tymianek, pieprz czarny, kwas: kwas cytrynowy; aromat dymu wędzarniczego.


2. KLOPSIKI W SOSIE TACO
Sos taco to jeden z najpopularniejszych sosów meksykańskich. Przygotowany na bazie pomidorów, cebuli i papryki doskonale komponuje się z mięsnymi kuleczkami.

Składniki:
Sól, kmin rzymski, czosnek, papryka słodka, nasiona i liście kolendry, papryka zielona i czerwona grys, suszone pomidory, aromaty, chili – 2%, pieprz czarny, aromat dymu wędzarniczego.


3. MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KUKURYDZY
Delikatna, słodko-pikantna zupa z kukurydzy to jedno z tradycyjnych dań meksykańskich. Przygotuj ją i przekonaj się jak rozgrzewa nie tylko w jesienne wieczory. 

Składniki:
Sól, czosnek, kurkuma, ekstrakt drożdżowy, kolendra, papryka słodka, cukier – 3%, imbir, cebula, mięta, chili, kwas: kwas cytrynowy; natka pietruszki, aromat.


4. TORTILLA Z KURCZAKIEM
Oryginalna, pikantna i różnorodna - oto kuchnia meksykańska! Przekonaj się jak prosto przygotować klasyczną tortillę z kurczakiem.

Składniki:
Sól, papryka słodka, czosnek, kmin rzymski, kolendra, papryka zielona i czerwona grys, cukier, suszone pomidory, aromaty, chili – 2,5%, cebula, liście kolendry, kwas: kwas cytrynowy; aromat dymu wędzarniczego.


5. MŁYNEK - sól morska: Sól morska to doskonała alternatywa dla soli kuchennej i warzonej. Lepiej smakuje, a jej gruboziarnista struktura nadaje również ciekawy i apetyczny wygląd potrawom. Sól morska jest zdrowsza niż pozostałe rodzaje soli, gdyż jest pozyskiwana naturalną drogą poprzez odparowanie soli morskiej. Zawiera mikroelementy takie, jak: sód, chlor, wapń, potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo, selen, miedź, siarka, krzem, czy jod, a dodatkowo wzbogacona jest jodanem potasu. Zawiera również mniej, niż sól kuchenna, chlorku sodu, który spożywany w nadmiarze szkodliwie wpływa na zdrowie. Sól Morska może być stosowana do różnego rodzaju potraw, według uznania. 

6. MŁYNEK- pieprz czarny: Pieprz jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw Charakteryzuje się mocnym, korzennym aromatem i palącym, ostrym smakiem Właśnie podczas mielenia pieprzu wyzwala się jego intensywny zapach, dlatego świeżo mielony pieprz zapewnia wyjątkowo intensywne doznania smakowe.

7. Kardamon mielony: Kardamon jest uprawiany w tropikalnej części Azji, głównie jednak w południowych Indiach i na Cejlonie. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, ale także jako wyborny dodatek do potraw z mięsa, ryb i drobiu. 

8. Pieprz młotkowany z kolendrą: Gruboziarnista struktura pieprzu młotkowanego uzyskiwana jest podczas specjalnie zaprojektowanego procesu produkcyjnego. Oryginalny dodatek kolendry czyni z mieszanki unikalną kompozycję smakową o zdecydowanym, wyraźnym charakterze. Pieprz młotkowany z kolendrą stanowi doskonałą przyprawę do steków, mięs grillowych i pieczonych – nadaje im intensywny, ostry smak oraz atrakcyjny wygląd. Mieszanka sprawdza się również jako dodatek do sosów, dipów oraz przygotowywania serków smakowych.

9. Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: Unikatowa mieszanka na bazie suszonych pomidorów. Mocno pomidorowy smak, przełamany został nutą czosnku i bazylii. Przyprawa ta ma bardzo szerokie zastosowanie. Szczególnie polecana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do mięs duszonych, sosów, zapiekanek, a nawet porannych tostów i jajecznicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...