26 listopada 2014

Grillowane Kotlety z Indyka



GRILL

My rodzice bardzo często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie pieski i nie zawsze przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka. 


Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach
  • 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty
  • 1 cebula czerwona- drobno posiekana
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 czerwona papryka - drobno posiekana

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji pory roku). 


Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść
Ekspert radzi: 
"Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy dym, który unosząc się, nasyci każdą porcję."

Moja opinia:
Zgadzam się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki.

***

Ekspert radzi:
"Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania.
Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche."

Moja opinia:
Jeżeli mój syn mówi mi, że chce kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem, że usunę z niej całą spieczoną i twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję dziecku. Jak byliśmy na wakacjach to miał ochotę na kurczaka z rożna. Kupiłam wiec sobie i jemu. Opędzlował całe dwie pałki :) (skórkę kazał sobie zdjąć). Grillowanego warzywa moje dziecko nie tknie, nie ten etap dla niego. Siłą go nie zmuszę, poczekam na ten moment. 

***

Ekspert radzi:
"Nie możemy podawać potraw grillowanych dzieciom do 3 roku życia, bowiem ich żołądek wciąż się rozwija i jest bardzo delikatny."

Moja opinia:
Gabryś mając nawet 1.5 roku chętnie podjadał grillowane piersi z kurczaka czy też łososia. Były one przyrządzone przeze mnie. Uwielbia wszelkiego rodzaju grillowane kotleciki typu burgery- jestem wtedy wstanie przemycić do nich wszystko. W sezonie jesienno zimowym korzystam z grilla elektrycznego. 


Kilka zasad grillowania z dziećmi:
  • Przed przygotowaniem myj ręce, mięso, owoce i warzywa.
  • Mięso rozmrażaj w lodówce.
  • W upalny dzień nigdy nie zostawiaj mięsa na dłużej niż 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Nigdy nie kładź upieczonego mięsa na talerzu, gdzie leżało surowe. 





3 komentarze:

  1. Uwielbiam grillowane potrawy, szkoda, że sezon grillowy dobiegł końca:(

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze,że teraz są te grille elektryczne,wiadomo nie,to samo co ten w lecie,aleee :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze coś :) ale smak nigdy nie bezie ten sam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...