4 października 2014

Słodka kukurydza z nutką pikanterii.

Od kiedy kukurydza?

Kleik i kaszkę kukurydzianą mogą jadać już niemowlęta po 4. miesiącu życia, gdyż kukurydza jest lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda.
Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z masłem. Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom.


Wartości odżywcze w 100 g

  • Wartość energetyczna w 100 g:  90,00 kcal
  • Białko w 100 g:  3,20 g
  • Węglowodany w 100 g:  16,30 g
  • Tłuszcz w 100 g:  1,20 g



SKŁADNIKI
2 kolby kukurydzy
natka pietruszki (posiekana 1 łyżka)
1 łyżka masa do roztopienia na kukurydzach
chilli mielone
sól himalajska

Do gotowania:
głęboki garnek
sól i cukier (po łyżce)



PRZYGOTOWANIE:
Obrane kolby wrzucamy do wrzącej wody, którą uprzednio solimy oraz cukrzymy (jest takie słowo? :D).
Ja gotowałam kukurydzę 10 minut i była super miękka. 
Na talerzu kukurydze posmarowałam masłem i doprawiłam solą, chilli i natką. 



Ostre
Mój syn nie ma problemu z jedzeniem ostrych potraw. Nie straszny mu czosnek czy tez ostra papryczka. Sam się tym zajada. Oczywiście jego dania są doprawione do jego możliwości żołądkowych. Czosnek i chilli króluje u nas w większości potraw. Na zdrowie dziecka nie narzekamy :) bo mały jest wyjątkowo odporny.



1 komentarz:

  1. Właśnie dzisiaj kupiła świeże kolby dla całej rodzinki. Część przygotuję według Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...