14 września 2014

Zupa Krem z Kurek

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 2 litry bulionu (rosołu z zachowaniem warzyw w rosole: marchewki, seler, pietruszka)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 100 ml białego wina- ja użyłam jakiegoś Stolzenfels trocken sekt, akurat taki miałam w domu
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki ostrej



Przygotowanie:
Bulion gotujemy na małym ogniu. Ja przygotowałam sobie dzień wcześniej, bo lubię gdy rosół gotuje się długo. Rano po prostu zaczęłam go powoli podgrzewać wraz z warzywami w środku. 
Kurki przesypujemy do sitka i płuczemy, bardzo dokładnie. Zajęło mi to jakieś 20 minut. Chyba się udało bo gdy jadłam zupę nie natrafiłam na piach. 
Jest taka szkoła, że niektórzy obgotowują kurki w mleku. Ja tego nie robiłam. Po prostu dobrze opłukane kurki dodałam do smażącej się na patelni cebulki. Oczywiście najpierw na patelni roztopiłam masło z oliwą. Doprawiłam od serca pieprzem, papryką i szczyptą soli morskiej. Dolałam wino, poczekałam aż alkohol odparuje i dodałam kurki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dorzuciłam do smaku posiekaną natkę Smażyłam kolejne 15 minut na średnim ogniu. 
Do gorącego rosołu dodałam zawartość patelni. Zagotowałam całość jeszcze 30 minut. Gdy lekko przestygło zmiksowałam wszystko blenderem. 

Zupę podałam ze śmietaną, posiekaną natką i odrobiną mielonej papryki. 






2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...