4 sierpnia 2014

Pieczone Jabłka

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • dżem borówkowy
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się rozpuszczą. Pieczemy około 20 minut. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe :)












zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Polecam! Robiłem jabłka w podobny sposób i są rewelacyjne. Odpada problem nieszczęsnego ogryzka, który w wypadku pieczonych jabłek psuje nieco radość z wyżerki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku ogryzek Tobie nie grozi :) został dokładnie usunięty :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...