5 sierpnia 2014

Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki

Co jedzą dzieci? Co lubią dzieci?
Nie wiem jak inne dzieci, ale mój Gabryś w zasadzie jest w stanie zjeść wszystko. Oczywiście to zależy od tego jaki ma humor i na co ogólnie ma ochotę. Jednakże jak się postawi przed nim talerz, to będzie się tak kręcił i tak wiercił, że zje w końcu po czym podjedzie, pomasuje się po brzuszku i powie "Było przepyszne".


Mięsko z indyczka
Jak dla mnie jest najdelikatniejsze. Dla dzieci w sam raz. dzieci uwielbiają mięsko z indyczka czy też z kurczaczka. Szybkie i łatwe do zrobienia. najczęściej proszę w sklepie by zmieliła mi pani piersi z indyka. 

Ziemniaczki
Nie widzę w nich nic złego, a mojemu dziecku smakują wyśmienicie w każdej postaci. najlepiej jednak gdyby to były frytki. Pieczonymi też nie pogardzi, więc takie mu zrobiłam. 

Przyprawy i oliwa
Dodaję zawsze i do wszystkiego, zachowując umiar. Nigdy nie podałam dziecku jałowego jedzenia, bo jak miałabym mu coś podać gdy sama bym tego nie tknęła. Jeżeli przejdzie mój test smaku wtedy daję to dziecku. 


Sposób na Pana Ziemniaka:
  • 1 duży ziemniak
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej mamy bogactwo witamin. Możemy pomóc sobie szczotką ja mam taką jedną do warzyw. Ziemniaka ciach, ciach na kostkę. Przekładamy do głębszego naczynia. W słoiczku (bo tak najwygodniej) mieszamy ze sobą oliwę, bazylię i dosłownie szczyptę soli, ucieramy do tego na tarce na tych najmniejszych oczkach paprykę. zakręcamy i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki i obtaczamy jest w panierce/zalewie. Piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia odcedzając je z tłuszczu i pieczemy około 30-40 minut, zakrywając górę papierem do pieczenia co by nam się nie spaliły. 





Kotleciki z piersi indyczka:

  • 500 g zmielonych piersi z indyka
  • 1 jajko
  • po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych ziół. Formujemy małe kuleczki i je spłaszczamy. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. wystarczy, że na patelnię wyłożycie papier do pieczenia i mięsko się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku. 



Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry.

Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu  i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne, chroni serce…
Lecznicze  właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają z wyjątkowej kompozycji przypraw wchodzących w jej skład. Co prawda, zależy on od kraju i regionu, z którego pochodzi dany rodzaj curry, niemniej podstawę stanowią zwykle: kurkuma, czarny pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Źródło tekstu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zdrowotne-wlasciwosci-curry/m2zb5 
Skład curry, które dodałam do jedzenia. Kupiłam je w magnolii we Wrocławiu w sklepie gdzie można kupić przyprawy całego świata. 


1. Kurkuma
Podstawowym składnikiem curry jest kurkuma. Zdaniem naukowców kurkumina w niej zawarta ha­mu­je rozwój komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, może chronić przed udarem i demencją. Kurkuma korzystnie wpływa na wątrobę, jest po­moc­na w za­bu­rze­niach tra­wie­nia, a także re­du­ku­je nie­ko­rzyst­ny wpływ tłu­ste­go je­dze­nia na serce.
2. Czarny pieprz
Pieprz czar­ny uła­twia tra­wie­nie, ła­go­dzi wzdę­cia, za­po­bie­ga za­par­ciom, a także po­pra­wia tra­wie­nie.
3. Chilli
Kap­sa­icy­na, sub­stan­cja od­po­wie­dzial­na za pi­kant­ny smak pa­prycz­ki chil­li, przy­spie­sza me­ta­bo­lizm (ba­da­nia wy­ka­za­ły, że nawet o 15 proc.), zmniej­sza­jąc jed­no­cze­śnie ape­tyt. Chil­li re­gu­lu­je tra­wie­nie i zwięk­sza wchła­nia­nie sub­stan­cji od­żyw­czych z po­ży­wie­nia. Znana jest jako śro­dek ła­go­dzą­cy prze­krwie­nie błon ślu­zo­wych i oczysz­cza­ją­cy drogi od­de­cho­we ze śluzu.
4. Cynamon
Cy­na­mon sto­su­je się czę­sto w nie­straw­no­ści, wzdę­ciach i bie­gun­ce. Po­dob­nie jak chil­li, zmniej­sza prze­krwie­nie ślu­zów­ki nosa. Kilka lat temu na­ukow­cy udo­wod­ni­li, że prze­ciw­u­tle­nia­cze cy­na­mo­nu ob­ni­ża­ją ry­zy­ko cu­krzy­cy i cho­rób serca. Ba­da­cze po­dej­rze­wa­ją rów­nież, że cy­na­mon może chro­nić przed cho­ro­bą Al­zhe­ime­ra.
5. Imbir
Imbir ułatwia trawienie, poprawia krą­że­nie, jest po­pu­lar­nym środ­kiem prze­ciw mdło­ściom i po­ran­nym wy­mio­tom. Przy­pra­wa znana jest rów­nież z prze­ciw­grzy­bicz­nych, prze­ciw­wi­ru­so­wych i od­ka­ża­ją­cych wła­ści­wo­ści.
6. Kmin rzymski (kumin)
Kumin po­bu­dza apetyt, łagodzi wzdęcia, kolkę. Kmin rzym­ski czę­sto sto­su­je się w le­cze­niu bie­gun­ki i nie­straw­no­ści, w celu po­bu­dze­nia lak­ta­cji, a nawet zła­go­dze­nia bólów men­stru­acyj­nych.
7. Kolendra
Na­sio­na ko­len­dry ob­ni­ża­ją stę­że­nie złego cho­le­ste­ro­lu we krwi. Za­war­te w nich olej­ki ete­rycz­ne ha­mu­ją roz­wój bak­te­rii, wi­ru­sów i grzy­bów, dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie i roz­kur­czo­wo. Ko­len­dra po­ma­ga w przy­pad­ku bie­gu­nek i za­pa­le­nia pę­che­rza mo­czo­we­go.
8. Kardamon
Kar­da­mon po­ma­ga zła­go­dzić niestrawność, działa prze­ciw­wy­miot­nie, może być sto­so­wa­ny w le­cze­niu prze­zię­bień i kasz­lu.
9. Anyż
Owoce anyżu przynoszą ulgę w za­par­ciach, wzdęciach, bólach brzucha, zgadze, uporczywym kaszlu. Ponadto anyż re­gu­lu­je procesy trawienne i po­bu­dza ape­tyt.










Z dziećmi i dla dzieci 2014

1 komentarz:

  1. Widac, ze syniowi smakowalo!
    U nas tez pieczone ziemniaczki wysoko w klasyfikacji 'ulubione'!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...