3 sierpnia 2014

Croissanty bananowo-czekoladowe z ciasta francuskiego.

Croissant czy rogal?




URLOP
Wreszcie nadszedł urlop :) ten czas kiedy oddam się na całe 3 tygodnie dziecku :) te chwile trzeba wykorzystać najmocniej jak to tylko możliwe. W przyszłym tygodniu jedziemy z Gabrysiem do Kołobrzegu, oby nam pogoda dopisała tym razem. Zmiana klimatu dobrze nam zrobi i błogie lenistwo. Będziemy robić babki z piasku, zupkę z glonów, może jakiś deser z szyszek :)...

Wczoraj była sobota....
Była, była i się skończyła. Wyżyłam się kulinarnie. Trzy posiłki, baaaa nawet cztery zrobiłam. Zapiekane mięsko, dwie sałatki i wreszcie danie najważniejsze, dla mojego pierworodnego. Co prawda zawsze idę na łatwiznę i kupuje dziecku gotowego croissanta maślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście. 

Croissanty 
Składniki:
  • gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów
  • 2 banany
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • 1 jajko- do glazury
Przygotowanie:
Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył mi ciasto w tejże afrykańskiej temperaturze. także na kilka chwil ciasto ląduje w zamrażarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcją góra i dół. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 6 części (6 kwadratów). Na każdej części na środku układamy pokrojone w kostkę banany lub zgniecione na papkę, na to dodajemy pokruszoną gorzka czekoladę. Zawijamy w dowolny i wygodny sposób. Croissanty przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W miseczkę rozbełtujemy jedno jako i nim smarujemy croissanty, wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Gotowe croissanty posypujemy cukrem pudrem. 



















Z dziećmi i dla dzieci 2014

3 komentarze:

  1. Ale jesteś zorganizowana :) Pyszne croissanty Ci wyszły. Też czasami kupuję, bo lubię. Twój Junior to zuch chłopak.
    Życzę Ci udanych wakacji, pięknej pogody i miłych wrażeń. A przede wszystkim wypoczywaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjjj dziekuje bardzo :)
      Zanim zacznę wypoczywać muszę nadgonić sporo zaległości blogowych. Także pojawi sie sporo wpisów :) dość prostych i szybkich. Pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń
  2. Super przepis! Przyda sie!
    Czesto miewam zamrozone ciasto francuskie i malo pomyslow, co z nim zrobic!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...