22 marca 2014

Roladki z kurczaka, z sosem i pesto

dzisiejszy obiad to inspiracja dania  z programu "Szczypta Smaku" KLIK

Składniki na roladki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • opakowanie 70 g szynki dojrzewającej
  • 1/2 cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku polskiego
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • seler
  • biała część pora
  • pieprz
  • posiekana papryczka chilli




Składniki na sos - używamy blendera:
  • papryczka żółta chilli
  • marynowana papryczka pepperoni
  • garść listków bazylii
  • 1 szalotka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pieprz



Składniki na pesto - używamy blendera:
  • 10 oliwek zielonych
  • 10 oliwek czarnych
  • kopiasta łyżka kaparów
  • 1/2 avokado
  • garść szpinaku z roszponką
  • ostra papryczka czerwona chilli
  • oliwa z oliwek
  • utarta skórka z 1/2 cytryny



Przygotowanie:

Piersi myjemy i oczyszczamy. Mi z 2 dużych piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :)
Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :) 
Pieczemy 45 minut - 180 stopni - góra i dół






Smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Smacznie i ładnie na Twoim talerzu. Świetny pomysł na "miseczkę" do sosu. Bardzo kusząco (do zrobienie i zjedzenia) to wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...