30 października 2013

Zabielona zupa ogórkowa

Składniki:
  • 2 duże udka z kurczaka
  • włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula)
  • natka koperku
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 1/2 szklanki wody z ogórków
  • 2 litry wody
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziarenka owocu jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu
  • szklanka śmietany 12 %


Przygotowanie.
Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą.
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 
1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania.

Ugotowaną włoszczyznę wyławiamy pozostawiając marchewkę.




Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Każdy ma swój przepis na najlepszą ogórkową. Ja również, ale chętnie zjadłabym ten talerz Twoje zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...