19 października 2013

Pieczony Boczek w Piwie

Składniki:
  • 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości
  • 1 główka czosnku polskiego
  • 1 opakowanie majeranku
  • 1 opakowanie czosnku granulowanego
  • 10 liści laurowych
  • 1 mała kostka masełka czosnkowego
  • 1 butelka piwa pilzner
  • 3/4 szklanki miodu pszczelego
  • 1 słoiczek musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej
  • szczypta soli do peklowania
  • pieprz świeżo zmielony



Dratwa- do zawinięcia mięsa



Przygotowanie:

Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki.

Umyte mięso smarujemy zawartością miseczki i wykładamy pokrojonymi w plasterkami ząbkami czosnku. Rzecz jasna ma być to strona bez skóry :)
Zawijamy mięso i owijamy je dratwa dość bardzo mocno. Zewnętrzną stronę leciutko oprószamy solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego mięsa smarujemy musztardą, miodem, masełkiem i opsypujemy pozostałymi przyprawami. Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc.

Proces pieczenia. - 200 --> 180 --> 150 stopni / góra i dół --> termoobieg

2,5 godziny.

1. Brytfankę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni z opcją góra i dół na 1,5 godziny. Pieczemy w brytfannie pod przykryciem - wtedy cały tłuszcz nam się zbiera.2. Po upływie tego czasu, wyjmujemy brytfannę z mięsem z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Mięso oblewamy 400 ml piwa. Temp zmniejszamy do 150 i pieczemy z opcją góra i dół przez 45 minut, tak aby piwo nam wyparowało, jednocześnie co jakiś czas mięsko obracamy i polewamy tłuszczem z piwem.3. Na ostatnie 15 minut temperatura 180 stopni i termoobieg co by nam się mięsko zarumieniło, po wcześniejszym wydobyciu całego tłuszczu z brytfanny.




Suszonka grecka




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Mój mąż uwielbia taki...
    Taki soczysty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie ten boczuś wygląda. Piekłam kiedyś boczek, ale po obsmażeniu na patelni owijałam folią aluminiową i piekłam w piekarniku. Spróbuję Twojego przepisu. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...