5 października 2013

Pieczeń z suszonymi owocami

Składniki:
  • 2 kg mięsa z szynki
  • 300 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 200 g suszonych fig
  • 120 g suszonych moreli


Składniki na marynatę:
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki miody pszczelego
  • 4 łyżki białego wina 
  • 4 łyżki syropu z granatów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz)
  • 5 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę



Przygotowanie:
Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą. 
BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut









Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Ale nafaszerowałaś tą szyneczkę :) Wygląda apetycznie, jak keks w wersji mięsnej. Warte wypróbowania zwłaszcza z tymi śliwkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...