30 października 2013

Gulasz w stylu azjatyckim

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula duża biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki ( mix )
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 duży ananas
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:

2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia)

Warzywa, owoce i mięso myjemy. 
Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę. 
Obie patelnie rozgrzewamy, na każdą po 2 łyżki oliwy.
* Na tradycyjną patelnię wykładamy mięso, które wcześniej obtoczyliśmy w czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim ogniu. 
* Do rozgrzanej głębokiej patelni wrzucamy pokrojona w kostkę świeżą paprykę oraz tę konserwową, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w kostkę cukinię i ananasa. Całość zalewamy wodą octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut. 
* Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcja góra dół.
Do brytfanki przekładamy zawartość obu patelni. Dokładamy przecier i mieszamy. Otwartą brytfankę umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut.


Przepraszam za jakość zdjęć. Kompletnie nie umiem się odnaleźć w zaistniałej porze roku i braku oświetlenia. Posiłki przygotowuje po powrocie z pracy gdy jest już ciemno :(




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Gulasz wygląda pysznie. Nie ważne oświetlenie. Ważne, jak to zrobiłaś. Z pewnością jest to bardzo smaczny gulasz. Wpraszam się na jedną porcję :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...