1 września 2013

Smażone talarki cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • 1/2 główki kapusty lodowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego



Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy na talarki takie na 1 cm grubości. Każdy talarek zamaczamy w rozbełtanych jajkach z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką wraz z solą i pieprzem. Później obtaczamy w mące z bułka tartą i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. 
Do miski dolewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i ocet winny. mieszamy i dodajemy pokrojona w paseczki sałatę lodowa i mieszamy.





Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne te placuszki. Cukinia, która uwielbiam...w nowej odsłonie. Świetny pomysł. Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez długi czas nie lubiłam cukinii, a jak się do niej przekonałam to z miejsca stała się jednym z moich ulubionych warzyw i wciąż nie mam dość przepisów na nią, pewnie żeby nadrobić :) Fajne takie talarki na sałacie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...