25 września 2013

Original Hungarian Gulyás



Oryginalne pasty i krem do tego dania przywiózł mi mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :)
Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :)

Składniki na Gulyás:
  • 500 g świeżego mięsa wieprzowego
  • 3 duże pomidory np. Malinówki
  • 3 duże ząbki czosnku polskiego
  • 3 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 4 papryki kolorowe
  • 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska
  • 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
  • 1 łyżeczka kremu  Fokhagymakrém Kliknij tutaj
  • 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)  Kliknij tutaj
  • 100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki smalcu
  • pieprz

Przygotowanie:
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w :

  • 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska
  • 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
  • 1 łyżeczka kremu  Fokhagymakrém Kliknij tutaj
  • 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)  Kliknij tutaj
I odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem. 

Składniki na placko-naleśniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżki maki pszennej
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.


Placki podajemy z kleksem śmietany.





1 komentarz:

  1. Kiedyś lubiłam "placki po węgiersku". Ale jak widzę nowy fajny przepis rodem z Węgier proponujesz. Oczywiście, że spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...