31 sierpnia 2013

Salad with chicken & roasted figs

Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał być również granat i tego też nie dostałam :( dlatego wersja zmieniona nie mniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :)





  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia
  • oliwa z oliwek


Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy. Sos wyjdzie dość gęsty.



  • 1/2 główki salaty lodowej lub jak miało być początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 pomidorów koktajlowych zebra
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 opakowanie sera feta z ziołami
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 4 figi
  • 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni Zobacz
  • bazylia



Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok. 
Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem.







Smacznego !!!


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...